úterý 12. ledna 2010

Jajinčiny prvotní postřehy


Ok, neustále mě tu něco překvapuje. A proto než se vydám na nějaký výlet (moje první cesta bude směřovat pravděpodobně do Nokie), napíšu vám pár postřehů o Finsku, o TAMKu, o Finech... no uvidíte.


Jajinka na nákupech
Já vím, možná to jsou pitomosti, ale mají tady čtyřvrstvé kapesníčky a v balení po 18 balíčcích. Že by se čekalo, že tu lidi budou mít rýmu? :)
Další věc, které sem si všimla hned při prvním nakupování, tak mají tady Floru, která vypadá jako naše Rama, a to, čemu my říkáme Flora, je tady Becel. Dokonce i ve verzi pro-activ. 
Ve finských supermarketech nekoupíte alkohol (kromě piva a lonkera), protože na to má stát monopol. Takže pokud chcete něco ostřejšího, musíte do speciálního obchodu zvaného Alko. Nebo do Estonska.
Jinak máme kousek od domu Lidl a dokonce se tam dá koupit čokoláda Belarom. Myslím, že ale po včerejšku na dlouhou dobu budu finský vlastenec a zůstanu u Fazeru. Mimochodem, věděli jste, že Geisha je finská čokoláda? 
Juha mi říkal, že Lidl ale nemá moc rád, protože je neměcký. Vysvětlil to tím, že Finsko je malá země (-> malá ekonomika) a když každý bude nakupovat finské produkty, tak tím trochu podpoří vlastní zemi. 
Mimochodem nejlepší sirup na světě je s příchutí červených hroznů a hrušky. Zvláštní (neřkuli divná) kombinace, ale hrozně dobrá.  

Jajinka v MHD
Co se týče autobusů, není to žádná legrace, hele. Na zastávkách nejsou žádné jízdní řády, maximálně na pár frekventovanějších zastávkách jsou cedule s informací, za jak dlouho který autobus odjíždí. Pak už zjistíte jenom číslo a směr. Ale něco jako seznam zastávek...Prý existuje nějaká knížečka za půl eura, takže zítra po škole vyrážím do bus office. 
Jako bonus, všecky zastávky jsou na znamení a většinou nevíte, jaká je příští. Elektronické cedule jsou jenom v některých autobusech a nějaké hlášení neexistuje. I když vlastně, kdo by těm jejich extradlouhým názvům rozuměl... Zato výstražné tlačítko je u každé dvousedačky. 
Ostatně i většina přechodů je na znamení. A ještě jedna věc, která se teda netýká primárně MHD, ale na každé křižovatce mají dvoje semafory. Jeden je vždycky na standardním místě, tedy před tím, než vjedete do křižovatky, druhý je za křižovatkou. Nedává mi to úplně smysl, možná má stát monopol i na výrobu semaforů a tím, že na každé křižovatce mají dvojnásobné množství světel, bojují proti krizi. Jedna Lotyšanka (která mimochodem byla v -15 venku v minisukni!!!) ale říkala, že u nich je to taky a že je to prej dobrý. Nerozuměla jsem jí moc vysvětlení, protože buď huhňá nebo ji moje angličtina nestíhá. Nejspíš oboje.

Jajinka ve škole
Studentům MUNI se na vědomí dává, že máme nejlepší IS na světě! To, čemu tady hrdě říkají WinhaVille, připomíná IS Karlovky. Implikace - je to k ničemu. Můžete si přes to jenom zaregistrovat předměty a pak možná zkoušky (co jsem ale zatím pochopila, tak budem mít většinou jenom jeden termín...). Na jiné adrese jsou studijní materiály a ještě na další mail. Ten teda celkem používají, i když! Dnes jsem šla na svoji první hodinu, čekali jsme s dalšíma pár děckama 15 minut a nikdo nepřišel. Tak jsme skupinově odešli (akademická čtvrthodinka teda platí přinejmenším v Holandsku, Francii, Německu a ČR). V tu chvíli jsem si připadala jak na Filozofické fakultě (sorry). Takže bohužel zatím moje jediné setkání se školou byly Orientation days. Snad se zítra někoho dočkáme, když máme první hodinu v 8,30. To vstávání bude totiž dost nepříjemné, člověk lehko navykne na spaní do desíti...
Možná bych měla eště připsat, že tu rozhodně nehladovím. Protože to jídlo, co dostáváme v menze...wow. Zaprvé - každé jídlo má tři chody - chleba nebo houska buď s máslem nebo s pomazánkou, pak hlavní jídlo, kterého si můžete nabrat, kolik chcete (ok, asi je omezené maso, příloha a omáčka je ale bez limitu). A salát. Tolik zeleniny, kolik zvládnete. A vždycky je na výběr z několika salátů, nakrájená zelenina a k tomu dokonce i oříšky nebo třeba slunečnicové semínka. Plus dvě deci pití (mlíko, džus nebo kafe) a neomezené množství vody. To vše za 2,50 prosím. Řekla bych, že standardní cena za horší meníčko bez pití. Myslím, že pošlu studii na SKM :)

Jajinka a Fini

Ve Finsku jsem zatím poznala několik druhů Finů. Společné znaky - blonďaté vlasy, modré oči, jazyk, kterému se nedá rozumět, omezený fyzický kontakt (rozhodně žádné líbání po italsku při každé příležitosti) a dostatečná vzdálenost při rozhovoru. A trochu nesmělost.

První druh - standardní Fin. Když uděláte první krok a začnete se s nima bavit, tak se umí docela odvázat, otevřít a je docela příjemné se s nima bavit. Není problém je rozesmát, ale pokud nevyvíjíte dostatečnou aktivitu, po chvilce se začnou bavit zase finsky mezi sebou. Když ale potřebujete poradit, velice ochotně vám pomůžou. 
Druhý druh - stydlivý Fin. Sedí v koutku a když na něj promluvíte, tak uskočí. Takového Fina znám jenom z vyprávění spolubydlící, ale možná se paní jenom lekla angličtiny. 
Třetí druh - international tutor. O dost otevřenější než standardní Fin, protože v náplni jeho práce je mluvit s lidma z cizích zemí a tak trochu se o ně starat. Navíc "erasmáci" bývají většinou dost otevření a přátelští a tutoři se jim chtějí trochu přiblížit. To o sobě ostatně říkají sami, není to z mojí hlavy.
Čtvrtý druh - Juha Karjalainen (můj tutor). Tento člověk se vymyká asi všem obecným charekteristikám Fina (kromě vzhledu - blond vlasy, modré oči). Jinak pokořuje předsudky - otevřený je ažaž, jeho rekord v mlčení za dobu mého dosavadního pobytu byl dvě minuty (!) a to ještě k tomu bylo něco jako sázka. Nejčastější věta je "just kidding" (dělám si srandu) a je schopný vám to během pěti minut říct i desetkrát (ok, průměr je tak tak jednou za tři minuty). Dost často rýpe, ale na oplátku si nechá rýpat do sebe. Nechybí na žádné akci - ale kdyby tam chyběl, byla by tam poloviční zábava. Prostě člověk, který je pro každou srandu (a to nemusím mluvit o spoustě užitečných rad, co mi dává) a mně se strašně líbí, jaký je. A jak zjišťuju z různých stran, má své fanoušky i mezi Čechy, kteří ho nikdy neviděli v akci :)

Jajinka a finština

No dobře, tady bohužel nemám moc zážitků - kromě včerejšího nakupování, které jsem celé zvládla ve finštině. Musím se jenom přiznat, že celý proces sestával ze tří slov: Moro (ahoj) - kiitos (děkuju) - sel moro (ahoj). Proč jsem ale založila tento speciální odstavec - chtěla jsem se pochválit, že mi několik Finů nezávisle na sobě řeklo, že mám hrozně dobrý přízvuk a že by lehko uvěřili, že jsem Finka (ok, navíc světlé vlasy a z genetického hlediska modré oči). Ale myslím, že jenom v té spleti Francouzů a Italů nejsou zvyklí na tak "precizní" výslovnost R, která je ale stejná jako v češtině, stačí na to dát trochu větší důraz... Ovšem s každou další pochvalou přichází vlna motivace, takže uvidíme za půl roku :)

Tak, pro dnešek končím, protože ráno přece brzo vstávám. Mějte se, smějte se a užívejte si toho, že vám lidi rozumí :)

Best regards,

jajinka

8 komentářů:

  1. První ;-)

    S tou MHD mě to docela překvapuje; na druhé straně, třeba je tam i městská doprava psími/sobími spřeženími, na kterou jsi ještě nenarazila :-)

    Kolik těch "ALKO" obchodů v takovém Tampere může být? Není tam imrvére nával?

    OdpovědětVymazat
  2. s tim nakupovanim finskych produktu ma Juha pravdu - dej si na to bacha pri kupovani zeleniny - vzdycky maj vsude vystrceny finsky produkty (napr. okurky), kdyz ale hledas, tak nekde v koutku najdes okurky spanelsky, ktery vypadaj uplne stejne, ale jsou tak trikrat levnejsi... (aspon teda co jsem vypozorovala v S-marketu)

    OdpovědětVymazat
  3. sisinko :) jak bych mohla narazit na psů a sobů, když nejsú v jízdním řádu? :) (ok, jedno psí spřežení sem potkala hned první den, myslim to mám aj ve fotkách)
    a množství alk se optám, vím, že jedno máme za rožkem, ale předpokládám, že to tam bude dost drahé, takže se tam asi nebudu moc zdržovat....

    Míšo, zatím sem neměla potřebu kupovat zeleninu, protože su skvěle zásobovaná z menzy :) ale dík za radu, zatím sem si všimla, že u jablek ta cena dost kolísá...

    OdpovědětVymazat
  4. Dalsi super prispevok, kiitos Jani, radost citat! Ked si pisala kategorie Finov aj som cakala, ze Juha bude mat specialne miesto :) Stale planuje prist na erazma do brna? Ostatne dievcata nemali Finov prave v laske, to ta hanblivost a nekomunikativnost, a nasledne mozno az prehnana spolocenskost po poziti alkoholu. Ale mne sa prave preto pacili, aki boli vzdy ochotni pomoct, ked hocijaku aj blbost clovek potreboval :)
    na ten trik s vystavenou finskou zeleninou som veru i ja doplatila, a dokonca i v poslednom tyzdni este.
    a losos v menze mi fakt moc chyba :/
    btw, so mnou nikto do Nokie ist nechcel. aj sami Fini, hovorili, naco. nevzdaj sa a vela zdaru! :)
    peta.

    OdpovědětVymazat
  5. Vdaka Peti, musis ale uznat, ze Juha si vlastnu kategoriu zasluzi :)
    inak stala sa mi taka vec, ze som bola prezkumat mesto a zrazu som trochu nevedela, kde som, tak som pozerala do mapy a hned si ma vsimol jeden Fin a cosi zacal hovorit (finsky), na "I don't speak finnish" sa hned chytil a anglicky sa ma spytal, ze ci nepotrebujem pomoct. Mi to prislo super, lebo u nas by si ma nik nevsimol a o anglictine velmi pochybujem. milujem to tu :)

    Nokia sa blizi! lebo moji spoluerasmaci su uvedomeli a chcu mat aspon fotku z cedulou :)

    OdpovědětVymazat
  6. samozrejme, pre Juhu jedine specialna kategoria, inak by sme mu ukrivdili :)
    a v Nokii ta stale podporujem! my sme zasa ako blazni chodili po okoli Tampere len aby sme mali foto so znackou s losom :)

    OdpovědětVymazat
  7. ahoj jajinko, píšeš úžasně a skvěle se to čte!!! teď se začínám stydět, že jsem to tak odflákla :P
    nejvíc mě pobavila část o MHD :D bych nečekala, že to tam budou mít takové "taliánské" :D
    měj se krásně a nezmrzni nám tam!

    OdpovědětVymazat
  8. čau Kristy, nestyď se, taky už zvětšuju prodlevy :)
    ta část o mhd ve skutečnosti tak zábavná není :D někdy je to docela hárdkór, když chceš jet dál než dvě zastávky od centra :)

    OdpovědětVymazat