pondělí 22. února 2010

Tampereen Ammattikorkeakoulu = TAMK

Tak jo, Erasmus se oficiálně nazývá studijním pobytem, takže taky něco málo ke škole. A slibuju, že to bude kratší než předchozí příspěvky, abyste to mohli dočíst do konce. :)

Školní rok má tady čtyři periody, já tady trávím poslední dvě. Některé předměty trvají jednu periodu, některé víc, některé jsou zakončené zkouškou, na některé stačí projekt nebo docházka. Za stejný předmět můžete dostat různý počet kreditů podle toho, kolik mu hodláte věnovat času. A většina předmětů je mnohem víc interaktivních než v ČR, ale je to nejpíš tím, že international students jsou obecně aktivnější než čeští studenti...

Jako první předmět bych asi uvedla Marketing Planning and Strategy. Učí to dvě na první pohled sympatické dámy, které se představily více než desetiletou praxí v oboru, což oceňuju mnohem víc než desetileté citování Wööööheho skript. Tak jsem si myslela, že tento marketing bude konečně za něco stát. První hodiny (a případové studie) byly fakt dost zajímavé. Později to ale začalo směřovat k našemu úkolu - máme ve čtyřčlenných týmech zpracovat strategii pro skutečnou nebo vymyšlenou firmu a na konci periody (půlka března) prezentovat. Já jsem v týmu s Francouzkou, Francouzem a jedním Nigerem/Nigercem/Nigeřanem, kterého jsme naposledy viděli na první hodině, kdy nás nahnal do toho, abysme vymysleli strategii pro nějakou cestovku, kde pracuje. Čím víc se blížíme ke konci předmětu, tím míň víme, co máme dělat, ale tento jev pozoruju mezi všema, takže se zatím necítím znepokojeně :)

Číslo dvě - Finnish Culture and Society. Tento předmět se učí na Tampereen Yliopisto (ač byste tomu nevěřili, yliopisto je univerzita), ale díky super spolupráci místních universit pro zahraniční studenty tam můžeme chodit i my z TAMKu. Jsou to přednášky na různá témata, jak jinak než o Finsku. Každou přednášku má jiný externista, tak, aby se k nám dostaly informace od největších beden z Tamperského regionu. Občas je to zajímavé, třeba lekce komunikace s Finy byla jedna z nejlepších hodin, co jsem zažila, občas ale vytisklé slidy pokreslím bez souvislosti s obsahem přednášky.

Pak je tu můj oblíbený Scandinavian Business, který učí úžasně vtipný padesátník Markku Lampi. Sice neumí moc dělat s počítačem a nejspíš ani moc neví, co nás má učit, v každém případě se z jeho hodin dozvím spoustu zajímavostí a na konci mám vždycky pocit, že znám Finsko o něco líp. Možná i proto, že nás Markku bere ven - naposledy jsme byli na radnici, ve Finlaysonu a v Tuomiokirkko - lutheránský kostel, který byl postavený tak trochu na truc Rusům, vevnitř je dvanáct nahých apoštolů nafreskovaných podle reálných postav Tampere ze začátku století... No a taky prý půjdeme do sauny, zajedem si do Helsinek do parlamentu a tak dál, prostě abysme si Skandinávii osahali hlavně po té praktické stránce.

Tento týden začaly taky Area studies, což jsem si vybrala nouzově (Marketing Research byl nečekaně zrušen pro Erasmáky), mohli jsme si vybrat, jestli se chceme zabývat Evropskou unií nebo USA. A jelikož EU vede zase můj oblíbený Markku, moje volba byla jasná. A stejně si myslím, že pokud se mi někdy podaří proniknout do mezinárodního obchodu, budu spíš obchodovat s Evropou než s Amerikou (to jenom, abych si racionálně obhájila svoji emotivní volbu). Tento předmět bysme ale měli zakončit půlhodinovou prezentací, takže úplně easy to nejspíš nebude.

A nakonec finština. Tak toto není předmět v pravém slova smyslu, je to spíš sranda a Ieva (LIT) kvůli finštině nazývá čtvrtky "doughnuts day". Máme tam totiž vždycky zadarmo kafe, čaj a koblihy - ano, to je nejdůležitější charakteristika kurzu :) Jinak výuka probíhá tak, že skupinku zahraničních studentů si vezme na starost jeden domácí student, projde s náma cvičení, co máme na ten den připravené od Kirsti, a pak se většinou bavíme o čemkoliv jiném, jenom ne o finštině... I tak je naše komunikace víc indoevropská, než by název předmětu napovídal.

V příští periodě budu mít ještě International Trade and Contracts, tak uvidíme, co to bude zač. Ale přece jenom, můj obor se tady jmenuje International Business, tak bych měla mít zapsané taky něco z vlastního soudku.

Držte palce :)
jajinka

8 komentářů:

  1. Aháá. Zeměpis světa píše: původními obyvateli Nigeru byli kočovní Fulbové a Tuarégové ze severu a Hausové z východu.Na Hausy připada polovina populace. Naprostá většina populace je soustředěna v úzkém pásu na jihozápadě v údolí Nigeru a podél hranice s Nigérií. Jsou to muslimové. Tak se ho zeptej jestli je Haus.Prostě je to obyvatel Nigeru.

    OdpovědětVymazat
  2. vzhledem k tomu, že sem ho přes měsíc neviděla (a můžem chybět třikrát, takže už to určitě neukecá), tak se ho asi nezeptám.

    btw dík za podpis, sisinko :P

    OdpovědětVymazat
  3. ty první dva komentáře, tos nebyl ty, sisinko?

    OdpovědětVymazat
  4. aha, tak to sorry, sem myslela, žes to byl ty. tak v tom případě dík za podpis, anonyme ;)

    OdpovědětVymazat